Z otvorů na vršku hory Boreč, kterou najdete v Českém středohoří, fouká vzduch, který může mít oproti okolní teplotě rozdíl až 20°C, což je zajímavé zejména v zimě. Okolí tzv. ventarol nezamrzá a rostou zde unikátní rostliny. Ojedinělý jev je zajímavý i pro děti.

Ventarola, u které se můžete trochu ohřát

Několik doporučení nejen pro rodiny s malými návštěvníky

Z Režného Újezdu, kde se dá parkovat (cesta z Prahy cca 50 minut) a jezdí sem i autobusy MHD, na kopec Boreč vede okružní naučná stezka, proto toto místo doporučuji jako výchozí bod.

V zimě je místo určitě nejatraktivnější, ale také nejhůře přístupné, protože cesta může klouzat. Během náledí se s dětmi na vršek vyškrábat prostě nedá. Velmi těžko se odhaduje ideální počasí a množství sněhu. Kdysi jsem místo navštívila, když byla bílá peřina, ale nahoru se šlo velmi, velmi obtížně. Letos jsme místo navštívili, když byl jen místy poprašek a zvládnout se to dalo, klouzaly jen 3 krátké úseky.

Boty s drsným vzorkem a oblečení, které se může umazat, jsou rozhodně výhodou.

Určitě návštěvu v zimě nedoporučuji nosícím maminkám kvůli hrozně pádu. Kočárek a kolo je rozhodně také pasé. Vydejte se sem, až když dítě ujde cca 3 km.

Vzhledem k tomu, že jde o nejznámější místo s ventarolami, bývá tu v zimě o víkendech velká návštěvnost, doporučuji proto si přivstat nebo se sem vydat ve všední dny.

A svačinu vezměte s sebou. 🙂

Krása i v jiném ročním období

Od fanoušků naší stránky mám informace, že Boreč je nádherný i na podzim díky listí a po cestě potkáte i ovoce.

Na jaře tu zase kvetou jarní květiny včetně jednoho oploceného místa s koniklecem.

A v létě je hezky kdekoliv.

Příjemné je, že mimo zimu je tu mnohem nižší návštěvnost.

Související článek

Za návštěvu stojí i další kopce Českého středohoří: Lovoš, Milešovka a další sopky Českého středohoří

logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.