Chládek ve stínu skal a klidná hladina… A občas se povede i příjemné ticho. Třeba když děti spí… Lodičky ve Hřensku jsou krásné a proto velmi navštěvované, ale když sem pojedete na okraji sezony nebo mimo víkend, bude tu volněji.

Edmundově soutěsce se říká také Tichá.

Z Děčína do Hřenska se dá dostat několika způsoby:

  • autem po silnici podél Labe na pravém břehu – nejrychlejší a trošku nuda, parkovat se dá hned u vstupu do soutěsek za 150 Kč na den
  • autem přes Janov – delší, jede se krajinou s výhledy, cestou potkáte dvě rozhledny (jednu v Janově a druhou v Růžové – Růženka)
  • Pozor – o víkendech a prázdninách se dá ve Hřensku zaparkovat velmi těžko, ráno to ještě jde, pak dopoledne ne. Auta začínají odjíždět po poledni.
  • autobusem z Děčína (je nízkopodlažní)
  • vlakem do Schöny + přívozem na pravý břeh (přívoz jezdí sem tam podle potřeby od jara do podzimu každý den 8-22 a v zimě 9-18)
  • lodí z Děčína (vyjíždí v 9 hodin, dny záleží na měsíci, o prázdninách každý den; dále záleží také na stavu vody)
  • po cyklostezce na levém břehu do Schöny + přívozem na pravý břeh (kolo, brusle)

Já doporučuji plout lodí tam a vrátit se autobusem zpět.

Ze Hřenska se k nástupu na lodičky jde asi 2 kilometry podél Kamenice po cestě, která je vhodná i pro sportovní kočárky a trvá asi hodinu. Lodičky jezdí od dubna do října 9-18. Kočárek lze vzít složený i na loď a nebo ho nechat v přístavišti. Kola se naopak přepravit nedají, také se nechávají u pokladen.

S malými dětmi obvykle stačí jen tato část soutěsek (stejnou cestou zpět) a výlet pak trvá přibližně 4 hodiny, se staršími dětmi i 2,5 hodiny. U pokladen je i občerstvení a posezení; dále také WC (až mezi Tichou a Divokou soutěskou), ale přebalovací pult ne.

Jízda lodičkou trvá v Edmundově soutěsce cca 20 minut.

Zajímavost

Vůbec nevadí jet soutěsku na lodičce tam i zpět, výklad kapitána lodi se totiž trochu liší podle toho, kterým zrovna jede směrem. Povídání se navíc liší i kapitán od kapitána, některý je upovídanější, některý méně. Výklad je poutavý pro děti a vtipný pro dospělé. 🙂

logo

Kdo chce delší výlet:

Kdo je zdatnější turista, může si výlet prodloužit. Mám oblíbené tři varianty:

1. Obě soutěsky za sebou tam a zpět

Hřensko – Edmundova (Tichá) soutěska – Divoká soutěska a zpět stejnou cestou. Cesta mezi Tichou a Divokou soutěskou není vhodná pro kočárky.

2. Edmundova soutěska + výlet + zpět do Hřenska

Hřensko – Edmundova (Tichá) soutěska – Mezná – Mezní louka a odtud zpět busem do Hřenska – to se dá podle mě s dětmi také zvládnout. Větší to ujdou pěšky a menší se ponesou v nosítku/šátku, není to vhodné pro kočárky. Cesta je dlouhá asi 6 kilometrů a odhaduji ji na 3 hodiny chůze plus doba na lodičkách. Od lodiček do Mezné se jde po schodech do kopce.

Pozor – nová možnost dopravy z Mezní Louky do Hřenska (od léta 2018)! Turistický vláček Hřensko – Mezní Louka – Hřensko.

Můžete toto jít i opačně, pak se jde vesměs z kopce. Záleží, jestli radši chodíte do kopce nebo z kopce.

3. Obě soutěsky pouze tam + po modré na Mezní Louku

Start Hřensko, pak obě soutěsky bez kočárku, po modré dojít na Mezní Louku. Cesta do Hřenska autobusem nebo vláčkem. Možno jít i opačně.

4. pro fajnšmekry:

Hřensko – Edmundova (Tichá) soutěska – Mezná – Mezní Louka – Pravčická brána – Hřensko. Cesta je dlouhá 15 km, převýšení cca 750 metrů, časově celodenní výlet pro děti velmi zdatné v chůzi asi na 6 hodin plus doba na lodičkách a rozhlédnutí na Pravčické bráně. Možnost občerstvení: v přístavištích v soutěskách, Mezná, Mezní Louka a Pravčická brána.

Kde se platí:

Vstupné a jízdenky: na lodičky v Edmundově a Divoké soutěsce a na Pravčickou bránu.

Pěkný článek o soutěskách najdete i tady: www.ceskesvycarkodetem.cz – Soutěsky řeky Kamenice

Tipy:

I na německé straně na řece Křinici je podobná atrakce: Kirnitzschklamm. Je k ní ale delší cesta, kterou ujdou větší děti.


Na Mezní Louce je sen snad každého dítěte – Rysí stezka. Jsou tu dva okruhy – krátký, který se dá zvládnout i s kočárkem do terénu a delší, který s kočárkem sjízdný není, jen část, ale který určitě doporučuji spíš než krátký. Pokud zvolíte tu nejjednodušší variantu výletu (pouze Edmundova soutěska), pak se dá k Rysí stezce dojet autem, vláčkem nebo busem z Hřenska, stojí to za to.

Rysí stezka je od roku 2019 uzavřena v důsledku polomu.

Rysí stezka

Za některé fotky děkuji dědovi.

logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.