Sepsaly Kačaba a Bosá Terina

HELFENBURK

Helfenburk, zvaný také Hrádek, se nachází v hlubokém Ptačím dole a přesto jsou z něj úžasné výhledy na okolní lesy. Já a Terina jsme šly každá jinou cestou, obě jsou nádherné, ty cesty tedy. A my vlastně taky.

Parkování pro obě varianty:

Bezplatné parkoviště Ostré (u rozcestníku). Je tu i přístřešek, takže se tu dá pohodlněji občerstvit. Případně se do Ostrého dá dojet i autobusem.

Trasy

1. Cesta údolím, jednodušší, malé převýšení. Žlutá turistická značka. Trasa je vede stejnou cestou tam i zpět a je dlouhá celkem asi 3,5 kilometru, což dospělí ujdou asi za hodinu. Trasa se dá zvládnout v pohodě bosky. Pro kočárek je trasa velmi těžká, ale ne nemožná. Protože se jde v blízkosti potoka, nejen děti určitě bude v létě bavit osvěžení ve vodě.

2. Okruh po červené, dlouhý asi 6 kilometrů, normální chůzí na 2 hodiny, nehodí se pro kočárky. S dítětem v nosítku je toto možné celé ujít, na hradě si dítě protáhne nožičky. Okruh zvládne i malý chodec, který už ujde danou vzdálenost nebo je ochotný se nechat poponést. V létě je v lese dost borůvek.

Vstup a jídlo

Na hrad je celoročně volný vstup, vstupné dobrovolné, věž je ale přístupná jen o víkendech. Není tu žádné občerstvení, takže nezapomeňte vzít jídlo a pití s sebou. Pro samotnou návštěvu hradu či, chcete-li, zříceniny si vyhraďte asi půl hodiny, je členitý a moc pěkný.

Dvě varianty tras je možné prokombinovat, protože mají stejný start a cíl. Možná bych nejvíc doporučila jít jižní cestou po červené na hrad a zpět údolím po žluté.

Tip:

Výlet je možno naplánovat i z Rašovic, což hodláme brzy vyzkoušet na vlastní pohorky nebo chodidla. Tato cesta by měla být i sjizdná se sportovním kočárkem.

logo

Kačaby fotky z konce září:

Teriny fotky z konce července:

ÚŠTĚK

Cestou tam nebo zpět se zastavte v Úštěku, najdete tu unikátní ptačí domky, pozůstatky brány i věž. V Úštěku je také Vodní svět s pěknou expozicí sladkovodních ryb, dále se dá v městečku i najíst, my jsme po Vodním světě a Pikartské věži navštívili Pizzerii Čertovna, kde jsme se najedli dobře, restaurace ale není nijak extra uzpůsobena na děti.

Za návštěvu stojí také Kalvárie, odkud je krásný západ slunce cestou z Helfenburku domů, je to procházka asi na 45 minut.

logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.